Goededoelenspam

Tussen de 100 nieuwe woorden in het boekje Woord van het jaar 2008 van Van Dale kwam ik het niet tegen, maar wat mij betreft had het er in opgenomen mogen worden. Niet omdat ik het ooit eerder tegen ben gekomen, maar omdat ik er schoon genoeg van heb.

Tot enkele maanden geleden ontvingen wij weleens een brief van een organisatie die een kleine bijdrage vroeg voor een goed doel. Organisatie èn doel konden per keer verschillen. Met deze brieven was weinig mis. Tenminste, dat hoop ik.  Als ik geloofde in het nut van de inzameling èn de organisatie betrouwbaar genoeg achtte – vaak ging het om bekende namen, dan maakte ik wat geld over.  Zoniet, dan verdween de brief op de oud-papier stapel.

Op een dag belandde er een brief van “Zuster Michaëla, p/a Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen, Herengracht 514, 1077 CC Amsterdam” in onze brievenbus.

Deze zuster had een geheel andere tactiek dan ik gewend was. Ze had 15 eurocent bijgesloten, in muntjes van 5 cent, om aan te tonen hoe wanhopig ze was en hoezeer ze vertrouwde op mijn eerlijkheid om tenminste deze 15 eurocent terug te storten. Vanwege de “schuld” van 15 eurocent gooide ik de brief niet bij het oud papier, terwijl ik dat anders waarschijnlijk wel had gedaan. Ik denk dat het vooral te maken had met de stijl waarin de brief geschreven was en de opmaak. En misschien ook wel met de 15 eurocent. Mijn onderbewuste ik rook blijkbaar wèl onraad…
Doordat ik het nogal druk had bleef de brief enige tijd liggen, maar uiteindelijk loste ik mijn “schuld” af en maakte ik nog een kleine extra bijdrage over.

Dat bleek een cruciale fout te zijn, want sindsdien denkt zuster Michaëla in mij een onuitputtelijke bron van inkomsten gevonden te hebben. De eerste keer, nog geen week na mijn schuldaflossing, heb ik de nieuwe 15 eurocent die ze me toestuurde gehouden. Ik dacht dat deze tweede brief een vergissing was en ik vond dat ze deze 15 eurocent maar met mijn eerdere bijdrage moest verrekenen.

Maar zuster Michaëla blééf me brieven sturen. Nu ook met kleine cadeautjes waar ik niet op zat te wachten. Ik kreeg een aantal kerstkaarten, die ik zo lelijk vond dat ik ze zelfs als mijn schuldgevoel ondraaglijke vormen zou aannemen nog niet zou willen versturen. Ik kreeg een rozenkrans. Waarom? Om een nog directer appèl te doen op mijn veronderstelde naastenliefde?
Kerstkaarten en rozenkrans heb ik in de prullenbak gegooid. Nieuwe brieven van zuster Michaëla heb ik sinsdien ongeopend retour gestuurd – hetgeen haar overigens niet lijkt af te schrikken.

Goededoelenspam.

Zuster Michaëla is helaas niet de enige van wie wij tegenwoordig dergelijke bedelbrieven ontvangen. Klaarblijkelijk heeft zij ook andere organisaties doorgegeven dat zij in ons een stel naïeve melkkoeien heeft gevonden. Of ze bestookt ons nu natuurlijk zelf in al haar verschillende gedaantes.

Hoe blind moet je eigenlijk zijn in deze tijd –  een tijd waarin het nieuws op internet voor het grijpen ligt – om nog in een truc te trappen die al járen gebruikt wordt?

Als ik even had gegoogled, was ik gestruikeld over de berichten “Resultaten circa 1.300 voor zuster michaela (0,07 seconden)” die er toch allemaal op duiden dat er een of ander louche bedrijfje schuilgaat achter zuster Michaëla. Een bedrijfje dat blijkbaar aardig winstgevend is, gezien de volharding waarmee het al jaren opereert. Stomme sukkels die de krant niet goed lezen of onmiddellijk weer vergeten wat ze daarin lezen, vrijwillig hun geld laten afstaan. Tja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Goededoelenterreur.

Mochten er af en toe toch ook brieven van organisaties tussen zitten die wèl betrouwbaar zijn, u geef ik bij deze graag een paar tips. Ik zit niet te wachten op zielige verhaaltjes en kleurenfoto’s op duur briefpapier. Evenmin stel ik prijs op ongevraagde cadeautjes van mij onbekende mensen.  Tot slot wil ik, als ik een verzoek tot een kleine bijdrage voor een goed doel ontvang, tenminste de illusie hebben en (let op!) houden dat mijn geld ook daadwerkelijk naar dat goede doel toe gaat en niet wordt verspild aan papier voor bedelbrieven en potentieel-schuldgevoel-opwekkende-cadeautjes.

Verder stel ik u graag op de hoogte van mijn goede voornemen voor 2009. Ik heb me voorgenomen om geen enkele organisatie die geld voor een goed doel poogt af te troggelen meer te geloven. Bekend of niet bekend.

Misschien moet ik elk 5 eurocentmuntje dat ik vanaf nu van zuster Michaëla ontvang opzij zetten voor Bonkje. Dan hoeft zij later in ieder geval nooit in geldnood bij zuster Michaëla aan te kloppen.

Goededoelenspam. Bah.

Michaela, de geheimzinnige non-non

Comments

 1. Die truc is wel de meest vreselijke die ik ooit heb gehoord zeg! Wat erg!!!
  Eerlijk gezegd vind ik de “grotere” goede doelen vaak ook behoorlijk aggressief. Ik werd laatst aan een heus kruisverhoor onderworpen door Amnesty, ze gingen nog nét niet over op fysieke marteling (kun je natuurlijk ook niet maken als je amnesty bent…). Het ging erom waarom ik aan het eind van het jaar geen extra bijdrage wilde overmaken. Werkelijk, erg brutaal.
  Goed stuk, eigenlijk moeten meer mensen dit lezen. Kassa? Radar?

  Groetjes! Meta

 2. Je komt niet van ze af. Ik heb de brief meerdere keren terug gestuurd als “ongewenst” Daarna naar het postkantoor gegaan en mij “dood laten verklaren” zonder resultaat, de brieven blijven komen.

 3. Hallo na wat zoek werk kan je zuster bellen ze doen net of je niet kunnen horen net als de post bij infofilter kan je deze zooi stop zetten je kan ook zuster bellen 020 6266217
  Hoop dat dit helpt te stoppen

 4. Mijn schoonvader is 92 en niet meer helder in zijn hoofd. Elke maand schrijven er minstens 40 goede doelen organisaties geld af van zijn rekening. Ik heb eindeloos geprobeerd de IC’s ( incasso’s) stop te zetten. Maar de incasso’s gaan maar door en de bedelbrieven blijven komen. Ik heb hem op de site Bedelbrieven.nl doodverklaard. Niets helpt. Is dit geen waanzinnige misbruik van oude dementere bejaarden? Hoe kom je hier van af? Steeds maar elke organisatie een opzegging sturen voor de automatische incasso, maar het helpt niet!
  Wat een tijd dit kost. Wie kan mij een goed advies geven?

 5. Een aantal jaren geleden ben ik zo ‘onbaatzuchtig, menslievend, goedgevend (en blijkbaar superstom)’ geweest om een geldbedrag over te maken n.a.v. de zoveelste brief. Zal wel in de Kerstsfeer geweest zijn. Sindsdien ontvang ik zo’n beetje 1x per week een dergelijke bedelbrief. Zo ook vandaag en dat na een ochtendje winkelen. Dus toen ik de brief las, dacht ik met schuldgevoel aan die arme kindertjes terwijl ik weer eens (on)nodige euro’s over de balk had gesmeten. Waarom ik toch nog ben gaan googlen? Ik heb geen idee. Maar in ieder geval voel ik me nou niet meer bezwaard als ik die eurostuivers inpik; dan krijg ik nog wat van mijn liefdevolle gift terug.
  Dus bedankt voor deze en andere websites hierover.

 6. Het is december en heb even een vrij moment om achterstand cor. weg te werken. Met nog 7 ongeopende brieven van Zuster Michaele. Na het lezen van de reacties lijkt het me het beste om niet meer te reageren met een donatie maar de brieven ongeopend retour te sturen naar de Herengracht 514.

 7. Ook ik heb een brief ontvangen “met de muntjes”. Het is dezelfde brief als die van 2004 (zag ik op Google). Hieruit blijkt dus, dat “Dion” niet is gegroeid in 6 jaar!
  Maar goed, dat ik vandaag even de moeite heb genomen om te googelen.
  Ik vraag me wel af, wat het doel is van Infofilter. Hier heb ik me aangemeld voor DIRECT MAIL, ENQUETEURS, ETC. Dan had ik deze brief toch niet mogen ontvangen? Of zie ik dat verkeerd?

 8. Ik kreeg 2 weken geleden zelfs iemand aan de telefoon om toch aub maar vaste donateur te worden. Zoveel onbeschaamdheid niet eerder meegemaakt.Haar verteld hoe ik erover dacht. Prompt kreeg ik deze week weer een envelop met kaarten. Je blijft terugsturen maar zij blijven sturen

 9. Dit is wel een ontzettend bizar verhaal. Ik kom zelf uit het zuiden van Nederland en zoiets maken wij hier niet snel mee. Maar het is wel goed om dit te weten uiteraard!

  Hoor je nu nog veel van de zuster?

 10. Door weer eens die rotzuster en haar ‘villages’ te googelen kwam ik op deze site. Hier mijn frustratie:
  Ook ik ben al 2 jaar bezig om van de ongewenste post van die nepzuster aan mijn dementerende vader af te komen. De jaarlijkse automatische incasso heb ik kunnen stoppen maar de post niet. Dat doen ze nl. ook gewoon: een incasso aftroggelen en dan nog heel veel bedelpost sturen. Hóe onvriendelijk ik de post soms ook retour afzender stuur, ze blijven sturen!
  “Gelukkig” maakt mijn vader zijn post inmiddels niet meer open en ondertekent hij ook geen bedelacceptgiro’s meer omdat de Alzheimer voortschrijdt …. ’t Is te treurig voor woorden. Van de week vond ik weer een brief met 3 stuivers bij hem thuis. Hoeveel ouderen zullen hier zijn ingetrapt? Misschien dat ik ditmaal bovengenoemde tip maar ter harte neem en de envelop niet terugstuur ….

 11. Ik maak aL jaren regelmatig geld over aan “zuster” Michaëla. Mijn wantrouwen werd gewekt door de overmaat aan bedelbrieven die ik het laatste jaar ontvang, inderdaad met muntjes en prullaria en al. Zuster Michaëla kan wat mij betreft voortaan de pot op nu ik weet dat mijn geld in de zakken van oplichters terecht komt. Ik had eerder wakker moeten worden.

 12. — Dit is inderdaad echt erg! Ik snap niet dat mensen dit kunnen doen! Mensen die bij andere mensen geld proberen af te roggelen zijn echt niet goed wijs! Gelukkig ben ik nooit in aanraking gekomen met “zuster” Michaëla! Maar ik weet dat deze organisatie dus echt goed mis is! Dank je voor deze post

 13. voor mensen met een IC (automatische incasso)als u hier van af wilt en hun daar geen gehoor aan geven moet u dit melden bij uw bank deze regeld dan dat ze op de zogenaamde zwarte lijst komen en mogen dan nooit meer gebruik maken van IC

 14. Dit zijn de gevolgen van onze consumptiemaatschappij. De mondialisering is grotendeels verantwoordelijk voor de ongelijkheden op onze planeet. Maar wat kunnen wij echt doen om de dingen te veranderen?

 15. Afgelopen week werd ik gebeld door deze stichting, waarom ik nog geen geldbedrag had overgemaakt.
  Zelf vond ik het ongehoord om gebeld te worden.

  BESTEED AUB AL DIE MUNTEN (VIJFTIEN CENT PER BRIEF) AAN DE KINDEREN ZELF!!!!!!!!!!!!!!

  Heb dan ook op hun site gekeken en vond geen keurmerk van CBF.
  CBF had meermalen (in 2006) aan deze stichting om een jaarrekening gevraagd.
  Tot nu toe heeft deze stichting niet op dit verzoek van CBF gereageerd.

 16. Na vele malen terugzenden van de ongeopende post nu een mail gestuurd met de volgende tekst:
  Op basis van mijn wettelijk recht tot verzet verzoek ik u mij definitief te verwijderen uit uw adreslijst en het stoppen van toezenden van geadresseerde post.

  Kreeg enige dagen later een bevestiging per mail en daarna geen bedelpost meer opestuurd!!

  Tekst was gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens, zie ook deze link:
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-regelt-de-wet-bescherming-persoonsgegevens-wbp.html. Zie de alinea over gebruik persoonsgegevens voor marketing.
  Succes !

 17. Niet meer reageren helpt helaas ook niet. De vroegere bewoonster van ons huis heeft kennelijk ooit geld gedoneerd. Hoewel wij hier intussen bijna drie jaar wonen,komen er nog steeds heel veel brieven van de zuster naar dit adres. In het begin deze teruggestuurd met de mededeling dat de donatrice was verhuisd maar dat heeft niet geholpen. Op een gegeven ogenblik zijn wij er maar mee gestopt en gooien we alles bij het oud papier. En de 15 cent? Die houden we maar als compensatie voor alle ergenis.

 18. Ben al vier maanden bezig om de stroom brieven naar mijn overleden oom stop te zetten. Telkens retourneer ik de brieven naar deze stichting met de mededeling “Overleden”. Ook gedaan met een nieuwe envelop er omheen. Helpt niet, ze blijven sturen. Wat een tuig.

 19. Zeven maanden na de laatste reactie hier: het gaat maar door en maar door! Vandaag zelfs twee brieven met muntjes tegelijk. Een aan mij geadresseerd op naam van mijn echtgenoot gevolgd door mijn meisjesnaam en de ander omgekeerd. Ik loop binnen….! Al vele malen zonder resultaat retour gezonden. Eigenlijk vind ik dit gewoon een vorm van oplichting waar van hogerhand iets aan gedaan zou moeten worden.

 20. Ook wij zijn al 3 jaar aan t proberen dit te stoppen. Zojuist maar eens google gebruikt, telefoonnummer gevonden en gebeld; dame meldt dat ze alleen zit (?!?!), soms met nog iemand en dat de dagelijkse zak met retourpost niet wordt verwerkt!! Alleen telefoontjes of mails doen ze wat mee. Nou ja zeg!! Op mijn vraag; “waarom komt er dan zo veel elke dag retour en wat een verspilling van geld” gaf ze geen antwoord.
  Benieuwd of het nu eindelijk gaat stoppen. En mocht er in de nog klaargezette mailing wat binnen komen, blijf ik het dus steevast retourneren. Dat kost hun namelijk geld!

 21. Denk je het goede doel te steunen dan wordt je goede vertrouwen beschadigd. Jammer dat veel mensen zo’n misbruik maken van goede mensen. Mocht ik ooit een brief krijgen van zuster Michaela dan gaat hij direkt de vuilnisbak in!

 22. Al Jaren geef ik aan werelddorpen, omdat kinderen die in armoede leven mij diep aan het hart gaan. Wat een ontgogeling toen ik las dat deze non Zuster Michaela helamaal niet bestond. Hoop dat de goede God deze kinderen die geholpen diende te worden toch mag helpen, en die schuil gaan achter deze NON hun verdiende loon zullen ontvangen. Bag wat misselijk

 23. Sinds een half jaar wordt ook mijn brievenbus bestookt door deze organisatie.
  In eerste instantie trapte ik er volledig in vanwege het tragische gejank en drie muntjes.
  Ja want ik ben per slot van rekening een over gesocialiseerde nederlandse knuppel. Maar gelukkig gaat mijn verstand op een gegeven moment ook werken (ja-ja).
  Afgelopen week kreeg in binnen drie dagen twee brieven, toen was voor mij de maat vol,ik gebeld en gevraagd of ze mij niets meer willen toesturen.Ik hoop dat ze luisteren, anders zal ik het pand op de Herengracht eens gaan bezoeken.
  Die slappe hap in Den Haag zou natuurlijk in deze soort van bedriegerij een veel strengere wetgeving moeten maken.

 24. Geachte mijnheer/mevrouw,

  ik probeer jullie duidelijk te maken dat ik niet langer donateur willen blijven ,maar jullie accepteren mijn opzeg schrijven niet.Bij deze als nog anders wordt een lastig pakket.En probeert niet meer van mijn bank te innen,wordt o\automatich gestorneerd.
  Heb resperkt voor als gesteund wordt en met het zelfde moet weer kunnen accepteren voor weder opzegging.
  Hopend in duidelijk taalgeschreven te hebben en als nog opzegging wordt geaccepteerd per heden.
  Met vriendelijk groet,
  Mevr. M.E.Ozir

  1. Geachte mevrouw Ozir,

   Ik denk dat er sprake is van een misverstand. U heeft nu een mail naar mijn weblog gestuurden niet naar de organisatie waar zuster Michaëla deel van uitmaakt. Ik ben bang dat zij in ieder geval op hun website geen e-mailadres hebben staan, maar er staat wel een huisadres en telefoonnummer bij, zie http://www.worldvillages.org.uk/Nederland/Contact.aspx.

   Uit eigen ervaring denk ik dat het weinig zin heeft ze te benaderen, maar wie weet. Veel succes.

   Met vriendelijke groet,
   IMS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.