Vriendenboekjes

Het ging een tijdje goed. Tot gisteren.
Blij haalde Bonkje een boekje uit haar rugzak.

Een vriendenboekje.

Als ik ergens een vreselijke hekel aan heb dan is het wel aan vriendenboekjes.
Vriendenboekjes voor kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven zouden verboden moeten worden.
Mensen die op het onzalige idee komen om andermans peuters en kleuters te verblijden met een vriendenboekje, zouden door de ouders van dat kroost meteen teruggestuurd moeten worden naar de winkel. Winkels die geen leeftijdsaanduiding (minimaal 8+) bij het vriendenboekjesschap hebben geplaatst, zouden op hun vingers moeten worden getikt door een of andere overheidsinstantie.

Over ouders die hun peuters en kleuters zelf zo’n verschrikkelijk vriendenboekje cadeau doen wil ik het eigenlijk niet eens hebben.
Waarom beste mensen?
Wat hebben wij, de ouders van de crèche- en klasgenootjes van jullie kinderen, misdaan?

En dan heb ik het nog niet eens over de stompzinnige vragen in die boekjes.
Vragen die de peuters en kleuters geen enkele ruimte laat om zélf een verhaal te vertellen. Ze worden gereduceerd tot lievelingseten, lievelingsdier, lievelingsvak, lievelingsgroep, lievelingssport, lievelingsberoep, lievelingskleur en lievelingswens. Hoezo fantasie? Allemaal netjes tussen de lijntjes en in de hokjes. Mars, twee, drie, vier!

Samen met Bonkje heb ik me zojuist door vriendenboekje zoveel heengeslagen.
Ik meende me vaag te herinneren dat we voor dit vriendinnetje al eerder een vriendenboekje hadden ingevuld. Helaas wist ik het niet zeker.
Misschien moet ik het bij gaan houden, zodat ik in toekomstige twijfelgevallen doublures kan weigeren.

Bonkje schreef en versierde zelf haar naam. Toen één van de versiersels mislukte, heeft ze het blaadje niet verscheurd en in de prullenbak gegooid, maar hebben we er een glimstickertje overheen geplakt. Oef! Hindernis één zonder kleerscheuren gepasseerd. Daarna las ik de vragen aan haar voor en noteerde ik haar antwoorden in losse, kleine letters op een blaadje, waarna zij ze in het boekje kon schrijven. Letter voor letter vulde Bonkje de aan haar toegekende dubbele pagina. Ergens vergat ze een r, maar die kon ze gelukkig zonder problemen nog een plek geven tussen de andere letters in. Snel een pasfoto – van vorig jaar, want we hadden geen recentere – erbij en… klaar.
“Stop het boekje maar snel in je tas, dan kunnen we het niet kwijtraken en kan je het morgen teruggeven”.
En hoef ik het niet meer te zien.

Het is dat ik het Bonkje (die het liefst zelf ook een vriendenboekje zou hebben, maar ik heb haar al verteld dat ze dat niet krijgt voor ze goed kan lezen en schrijven – en haar klasgenootjes dus ook) en haar kleutervriendinnen niet aan wil doen, maar anders zou ik alle vriendenboekjes die hier de drempel over kwamen linea recta in de prullenbak laten verdwijnen.

Sorry. Ik ben nog steeds een boos.

Update:
Maar als je dan hoort dat er een vliegtuig is gecrasht, en dat er doden en gewonden zijn; dan vraag je je af waar je je in vredesnaam druk over hebt gemaakt…

Comments

 1. Lieve mamma van Bonkje,

  Zou je het ook anders kunnen bekijken? En denken:”Wat fijn voor Bonkje, dat zij er bij hoort, dat zij vriendjes en vriendinnetjes heeft in haar klas?”

 2. hier kan je zelf de vragen bedenken en staat het kind zelf op de cover 😉 (en een hele pagina met: maak hier een tekening is ook geen probleem, heb ik zelf gedaan :))

 3. Beste mama van Bonkje,
  Ik deel je mening maar naast dat de kids het leuk vinden als ze een boekje krijgen en ze er in mogen schrijven (mama) en kleuren en foto in mogen plakken, is het hebben van een eigen vriendenboekje erg handig. Tegenwoordig zijn de klassen zo groot dat ik niet meer weet wie wie in de klas is. In het boekje vind je foto’s, adressen en telefoonnummers. Handig als je op zoek bent naar deze info, bij voorbeeld als ze eens willen afspreken.

 4. beste mama van boukkje,
  ik ben zelf ouder, en leerkracht van kleuters en ik zie het probleem dat jij ziet niet echt op die manier. Nee ze kunnen nog niet zelf schrijven en lezen, maar ze vinden het hier heerlijk om de foto’s en stickers te bekijken in hun eigen boekje en samen te kletsen over wie er al in hun boekje geschreven heeft. Zo komen er ook verhalen los over wat bepaalde kinderen in de klas hebben gedaan. De vragen zoals ze in de boekjes staan zijn inderdaad soms erg abstract, maar ik pas ze aan bij het vragen aan mijn kinderen. Dus niet hobby’s maar wat vind je leuk om te doen? En ja de antwoorden wisselen elke keer maar dat maakt toch niks uit? Al kunnen ze lezen en schrijven ik merkte bij mijn oudste alleen dat hij zelf de vragen ging invullen. De antwoorden wisselen nog steeds per boekje. Dus mijn kinderen hebben vriendenboekjes, ik schrijf voor de kinderen in de klas ook in vriendenboekjes en schrijf ook in vriendenboekjes die mijn kinderen meenemen. Oke soms baal ik omdat ik erg druk ben, maar het is eigenlijk zo gebeurd en mijn kinderen vinden het helemaal geweldig om zo’n boekje mee te krijgen.

 5. 2009 is al lang geleden maar kwam hier terecht terwijl ik een gepast vriendjesboek voor men 3jarige kleuter aan het zoeken was…. ik begrijp je frustratie en ben daardoor ook op zoek naar een simpeler exemplaar en waarom? eigenlijk gewoon om de gegevens en telnr’s te verkrijgen voor eventuele verjaardagsfeestjes of vakantie activiteiten….

 6. Grappig, mijn dochter (4) zit pas op de kleuterschool en ik verbaas me over alle vriendenboekjes die in haar klas circuleren.
  Ik kan me helemaal vinden in je mening en vind het een verademing om het verhaal van een gelijkgestemde te lezen!
  Sinds dochterlief op school zit merk ik dat kleuters op allerlei manieren in hokjes worden gestopt en worden ingeperkt (en ze zit nota bene op een jenaplanschool!). Ik vind dat erg jammer en wil daar niet ook nog eens aan bijdragen d.m.v. stompzinnige vriendenboekjes die door de commercie zijn bedacht. Laat ze eerst maar eens zelf leren schrijven, liefst pas over een paar jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.