Gij zult niet doden

Italië is een fantastisch vakantieland met prachtige natuurgebieden en geweldige cultuurschatten, maar ik ben heel blij dat ik er niet woon.

Het zal je toch gebeuren, dat je dochter of een ander geliefd persoon een ongeluk krijgt en het Vaticaan, nadat zij 17 jaar in coma heeft gelegen en geen enkele kans meer maakt op herstel, nog stééds een stokje probeert te steken voor het stopzetten van de kunstmatige voeding waarmee zij ‘in leven’ wordt gehouden. En dat zelfs (katholieke) Italiaanse politici het vonnis van de hoogste Italiaanse rechtbank naast zich neerleggen. Het zal je toch gebeuren dat je je dochter na al die tijd als een dief naar de plaats moet smokkelen waar eindelijk een punt kan worden gezet achter haar kunstmatige voortbestaan. Dat is toch – ik kan er niets aan doen – godgeklaagd?

Paus en kardinalen brachten de afgelopen maanden katholieke politici, juristen en medici in stelling om de uitvoering van het vonnis van de Hoge Raad te blokkeren. Maar gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat Eluana werd overgebracht naar een kliniek in Udine, waar een team van vrijwillige medici en verplegers alle voorbereidingen heeft getroffen om de kunstmatige voeding van de comapatiënte de komende dagen te stoppen.

Door het voortdurende verzet kon vader Englaro zijn dochter gisteren alleen in het holst van de nacht naar de bewuste kliniek in Udine overbrengen. En zelfs tijdens dat nachtelijke uur probeerden katholieke demonstranten de ambulance tegen te houden.

„Stop de moordenaarshand”, zo luidde gisteravond opnieuw de onmiddellijke reactie van kardinaal Javier Lozano Barragan, de minister van Volksgezondheid van het Vaticaan. Vanochtend zegt Barragan in dagblad la Repubblica: „Met alle respect voor rechterlijke vonnissen, iemand voeding en water ontnemen, betekent maar een ding: haar vermoorden”. Hij wijst op het vijfde gebod: gij zult niet doden. En die wet, zo is de boodschap van het Vaticaan, staat boven de wetten van de republiek.

Bron: nrc.nl – Buitenland – Zeulen met een comapatiënte in Italië, 3 februari 2009

Staan katholieke fanatici er ooit wel eens bij stil dat het in de tijd dat het vijfde gebod werd opgetekend nog helemaal niet mógelijk geweest zou zijn om iemand kunstmatig in leven te houden?
Dat de nu 38-jarige Eluana in die tijd gewoon gestorven zou zijn op haar 21e? Waarom heel stug vasthouden aan een eeuwenoude tekst en geen enkele ruimte laten voor voor een vertaalslag naar deze tijd, maar tegelijkertijd wél verbieden om de moderne technieken die nodig zijn het gebod op te kunnen volgen, stop te zetten?

Hoewel ik soms grote vraagtekens plaats bij gerechtelijke uitspraken – vooral bij in mijn ogen belachelijk lage taakstraffen voor zware vergrijpen – ben ik toch blij dat Nederlandse politici nog niet ongestraft uitspraken van de Hoge Raad kunnen negeren. En dat wij Balkenende als minister-president hebben. Misschien kan hij Berlusconi nog wat normen en waarden bijbrengen: “Wat zeg je wel en vooral: wat zeg je níet over iemand die al zeventien jaar in coma ligt”.

Ook vind ik het plotseling wel een geruststellend idee dat Nederlandse ziekenhuizen je bij wijze van spreken het liefst direct vanuit de OK weer ontslaan. Mocht ik ooit in coma raken, dan is de kans dat mijn Nederlandse lijf nog 17 (zeventien!) jaar kunstmatig in leven wordt gehouden gelukkig bijzonder klein, zoniet nihil.

*****
Zie ook: CNN – Italy debates a euthanasia case– Berlusconi: “(…) someone who could hypothetically have a baby, whose comatose state could end at any point”.

Update: Eluana Englaro is op 9 februari 2009 gestorven. Ik ben blij voor haar en haar familie, al worden ze zelfs nu nog niet met rust gelaten:

Op het moment van Eluana’s overlijden woedde er nog een politieke storm rondom haar. Want de regering Berlusconi probeerde er, met openlijke aanmoediging van het Vaticaan, alles aan te doen om de vrouw in leven te houden. Het kabinet had in allerijl een spoedwet in elkaar gedraaid om te bereiken dat het voedingsbuisje weer in haar neus werd gestopt. De senatoren waren gisteravond over dat wetsontwerp in debat toen het nieuws van Eluana’s overlijden hen bereikte. Ze hielden een minuut stilte. „Ze is niet gestorven, ze is vermoord!”, riep een senator daarna. (…) Het Openbaar Ministerie overweegt een autopsie uit te voeren, omdat Eluana’s dood sneller is gekomen dan werd verwacht.

Bron: Trouw.nl – nieuws Europa 10 februari 2009

Comments

  1. Arme, arme Eluana!
    Arme, arme vader die zo verschrikkelijk gevochten heeft voor zijn kind!

    Ik bewonder hem.
    En het ziekenhuis dat tegen alles in het aangedurfd heeft om Eluana op te nemen. Terwijl ik het ze gelijktijdig kwalijk neem, dat het op deze zeer mensonwaardige manier moest gaan.:((

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.