Nominatie ‘de onjuiste spatie van 2009′

Jippie! ‘Losgeld’ is – samen met vijf andere inzendingen – voorgedragen als ‘de onjuiste spatie van 2009′.

De wát?
Dé onjuiste spatie van 2009.

Op de website SOS – Signalering Onjuist Spatiegebruik worden vrijwel dagelijks voorbeelden geplaatst van – de titel zegt het al – onjuist spatiegebruik. Niet alleen onjuist spatiegebruik in kranten, foldertjes of op websites (ai, gevaarlijk!) komt aan bod maar ook onjuist spatiegebruik op bijvoorbeeld reclameborden, wasmiddelverpakkingen en etalageruiten.

In juni schreef ik het blogje Losgeld, naar aanleiding van een foldertje dat ik in Amsterdam in de bus zag hangen. Ik vond het zo’n mooi voorbeeld van onjuist spatiegebruik dat ik de foto ook naar het meldpunt van de website SOS stuurde (met als commentaar: ‘Misschien kunnen alle schepen die langs de kust van Somalië varen* worden uitgerust met een OV-chipkaart?’). En nu dingt mijn inzending mee naar de ‘titel’ de onjuiste spatie van 2009. Leuk.

*****
Update 28 januari 2010:
Ongelofelijk maar waar: ‘Losgeld’ heeft de verkiezing – nipt – gewonnen. Op de tweede plaats is het voorbeeld geëindigd waar ik zelf op wilde stemmen als ik niet op mijn eigen voorbeeld mocht stemmen (volgt u het nog?): de ’slechtziende pc’ uit de Koninklijke Bibliotheek .

Hieronder enkele citaten van de website S.O.S.:

Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2009
De afgelopen weken hebben bijna twaalfhonderd bezoekers van de website hun stem uitgebracht voor de verkiezing van ‘de onjuiste spatie van 2009′. De winnaar van dit jaar haalde ’slechts’ 26,7% van de stemmen. Nog nooit in de geschiedenis van de verkiezing van de onjuiste spatie van het jaar haalde de winnaar zo’n laag percentage. En extra bijzonder: nog nooit was de voorsprong op de nummer twee zo klein als dit jaar. Het verschil bedroeg slechts vier stemmen…

De winnaar van de verkiezing van de onjuiste spatie van 2009 komt uit een campagne van het GVB in Amsterdam. Het gaat om de spatie in het woord ‘losgeld’. Maar er staat toch helemaal geen spatie in ‘losgeld’? Inderdaad, en dat is nou precies het probleem. Op de poster schrijft men dat de OV-chipkaart een einde maakt aan al dat gedoe met losgeld. (…) Eigenlijk heeft men het natuurlijk over ‘los geld’, met een spatie. Maar een ontbrekende spatie is ook een onjuiste spatie!

Selectie van de reacties die de stemmers bij hun stem op ‘Losgeld’ hebben gegeven:

“Ik heb gekozen voor ‘losgeld’, omdat er in dit geval nou juist wél een spatie gebruikt had moeten worden. Misschien een geval van hypercorrectie?” (Ewout) – “Geniaal, dat losgeld komt ook van pas als je zelf door een andere reiziger wordt ontvoerd: dan kan je meteen betalen en je reis voortzetten!” (Jan) – “Losgeld is het bijzonderst omdat er juist een spatie ontbreekt.” (Max) – “Dit is de schitterendste nominatie en de bijzonderste omdat het afwijkt van de huidige trend om alle woorden maar los van elkaar te schrijven.” (Harry) – “Al die zakken losgeld , terwijl men juist wil dat we pinnen!” (Hetty) – “Alhoewel ik er bij moet vermelden dat ik een aantal spatiebalkfouten zelf ook regelmatig maak!” (Rutger) – “Amsterdam. Een ware jungle. Vooral wat taal betreft.” (Remco) – “Blij zijn dat je tram er eindelijk aan komt” (Walter) – “Crimineel fout, of zijn alle criminelen al fout?” (Jamal) – “De betekenis van losgeld staat wel heel ver af van los geld; het geeft hier een lachwekkend/komisch effect!” (Jac) – “De OV-chipkaart is al een drama, maar dit slaat alles.” (Joca) – “De verwarring is hier het grootst – en gevaarlijkst!” (ton) – “Degene die de teksten schrijft voor het GVB mag wat mij betreft terug naar school.” (Fieke) – “Deze is zo ultiem grappig, en zo volstrekt onvergeeflijk. Deze MOET winnen!” (Pieter) – “Dit is de leukste. Ik zie het helemaal voor me, al die koffertjes met geld!” (Annelies) – “Dit voorbeeld geeft voor mij het meest duidelijk de onzorgvuldigheid aan bij het wel of niet moeten gebruiken van een spatie!” (Geert) – “dit zijn nou de gevaren van de grote stad!” (annelies) – “Een duidelijk voorbeeld van de verwarring waartoe de aaneenschrijfmanie heeft geleid.” (Wil) – “Een prachtig bewijs hoe paranoïde we aan het worden zijn.” (Hein) – “Eigenlijk meer een gevalletje van onjuist aaneenschrijven, maar wel hilarisch.” (Jan) – “Gaan kidnappers vanaf nu dan ook OV-chipkaarten eisen in ruil voor vrijlating?” (Erik) – “geen losgeld, dan maar m’n schoonmoeder !! ” (Chris) – “geniaal in zijn eenvoud” (lighans) – “Gewoon te dom.” (Hans) – “GVB heeft goed gevoel voor humor, hoop ik.” (Denise) – “Het lijkt me een hoopgevende ontwikkeling dat na jaren aandacht het spatieprobleem niet alleen meer bestaat uit te veel spaties. Waarschijnlijk is er hier sprake van overcompensatie. Nobel, maar toch fout, en dus uitstekend om hier extra aandacht aan te besteden.” (Eert) – “Het moet niet gekker worden.” (Reinoud) – “Het weglaten van een spatie vind ik mogelijk nog erger dan te veel spaties: hoogwater e.d. ” (Ellen) – “Hilarisch!” (Berend) – “Hoe dom kun je zijn om niet zelf te bedenken wat dit woord in feite betekent? Waarom niet gewoon ‘contant betalen’?” (Betty) – “Hypercorrectie, daardoor extra vervelend.” (Stefan) – “Ik heb altijd wel wat losgeld op zak. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt…” (Aart-Jan) – “Ik kies voor het losgeld omdat het hier nu eens niet om een overbodige maar een ontbrekende spatie gaat” (Dick) – “Ik moest altijd al lachen met de langere houdbaarheidsdatum op de pakken melk, maar het losgeld is echt hilarisch.” (Evi) – “Dit een zeldzaam gevalletje spatietekort is in plaats van een standaard spatieoverschot.” (ron) – “Ik vond ze allemaal geweldig, maar Amsterdam is al zo gevaarlijk, laten we het niet erger maken dan het al is” (britt) – “kan een ontbrekende spatie wel een onjuiste spatie zijn…?” (Frank) – “Kortom, gedoe.” (Paula) – “Los geld heb ik al vrijwel nooit op zak, laat staan losgeld.” (Valerie) – “Losgeld. Nu eens een spatie te weinig. ‘Maar zo staat het in het woordenboek!’ Zo hilarisch geslaagd qua betekenis ook. Zalig.” (Ton) – “Met al die criminaliteit tegenwoordig moeten we niet spotten met losgeld.” (Annemarie) – “Misschien is het wel goed, het betreft natuurlijk wel Amsterdam” (Renate) – “Toch fijn om te weten dat je nooit echt vast kunt komen te zitten in de tram met al dat losgeld op je OV-chipkaart!” (Gert) – “Triest, triest, triest” (Peter) – “Verrassend dat er een onjuiste niet-spatie tussen de genomineerden staat. Kun je met losgeld een zwartboek kopen?” (Pieter) – “Voor mij de winnaar vanwege het ontbreken van de vereiste spatie. Hypercorrectie van iemand die bang is voor onjuist spatiegebruik?” (jos) – “Weer moeilijk kiezen dit jaar… Een vergeten spatie is ook een spatiefout, en bij dit voorbeeld is het betekenisverschil wel erg opvallend!” (Frits) – “Ze zijn allemaal erg grappig. Maar deze vind ik crimineel goed.” (Ben)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.