De onjuiste spatie van 2010

Stemmen. Ik vind het niet alleen een recht maar ook een plicht. Als je niet stemt, mag je ook niet zeuren. Weet je niet op welke partij je moet stemmen? Lang leve de stem- en kieswijzers. En als je stemt kun je in ieder geval wat weerwerk bieden tegen de partij(en) waar je helemaal niet achter staat.

Bij sommige verkiezingen vind ik het ’gewoon leuk’ om te stemmen, al blijft het soms lastig om een keus te maken. Zo ook bij de verkiezing van de onjuiste spatie van 2010. De eerste twee nominaties vind ik het leukst:

Nominatie 1: ‘dames 3 in 1 jas’ oftewel drie dames in een jas.
Dat lijkt me vragen om eetstoornissen.

Nominatie 2: ‘versier nijntje – nijntje kussen 5 euro’.
Nooit gedacht dat de hoofdcreatie van Dick Bruna zich zo goedkoop zou laten strikken…

Na lang twijfelen heb ik echter gekozen voor de derde nominatie, die ik het meest kwalijk vind. In het ‘Referentiekader taal en rekenen’ van het ministerie van OCW, staat onder het kopje ’Regels voor woordgrenzen’ de pijnlijke fout  ‘aaneen- en losschrijven van woorden’, waarbij ‘losschrijven’ los geschreven had moeten worden. Tja, op die manier wordt het natuurlijk nooit wat met de basiskennis van de Nederlandse taal.

Bij het uitbrengen van mijn stem heb ik ook een suggestie gedaan voor een toepasselijke prijs:  een ’Taalreferentiekader voor medewerkers van het ministerie van OCW’.

***
Update: ‘Nijntje kussen’ heeft gewonnen. Leuk!

***
Zie ook:
Het jaaroverzicht spatiegebruik 2010 op de website SOS (of doe de spatietoets).
De onjuiste spatie van 2009: vorig jaar won een voorbeeld dat ik had opgestuurd. Dit jaar heb ik ook regelmatig onjuiste spaties gesignaleerd, maar helaas – of gelukkig – was er niet één zo hilarisch als ‘losgeld’.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.