Moederdag

De dag voor moederdag checkt mijn man of ik ontbijt op bed wil de volgende dag, of ontbijt aan tafel. En hoe laat. Hij is niet verrast dat ik het liefst aan tafel wil ontbijten. Ik ben wél verrast door zijn vraag.

Ontbijt op bed?

Op verjaardagen – en soms op moederdag en vaderdag – is het in ons gezin traditie geworden de jarige te trakteren op een ontbijt & cadeautjes in ‘het grote bed’. Lekker knus met zijn allen. Maar kleine meisjes worden groot. Daardoor is het wat krapper allemaal – en gezelligheid zo vroeg in de ochtend is ook niet vanzelfsprekend. Eén keer viel er een smoothie over ons dekbed. En weg was het vreedzame begin van mijn dag. Sinds die keer kies ik op ‘mijn’ dag liever voor een ontbijt op stabielere ondergrond.

Niets bijzonders meer op moederdag?

Lune is 19, Bloem 13. De basisschooltijd is voorbij en ik verwachtte eigenlijk niets bijzonders meer op moederdag. Maar blijkbaar hebben ze toch iets bedacht?

De volgende dag blijkt hoe de vork in de steel zit. Als ik opsta ben ik helemaal vergeten dat het moederdag is. Pas als ik van beneden het geluid van de blender hoor, schiet het me weer te binnen. Even later komt Bloem me halen.

Moederdagontbijt – aan tafel!

Als ik beneden kom is de tafel gedekt en staat er voor ons allemaal een heerlijke smoothie: met rode vruchten, yoghurt én slagroom, mmm! Bij mijn bord staat een envelop. Als Lune ook beneden is – door een misverstand stond ze nog onder de douche: mijn man had haar de vorige dag gevraagd of ze thuis zou zijn voor het eten, maar waar hij doelde op ontbijt en avondeten, dacht zij dat het alleen om het avondeten ging – maak ik de envelop open.

Twee dochtertjes

Kaartje met roze olifantje en aangepaste tekst 'Twee Dochtertjes'
Moederdagkaartje

Er zit een kaartje in. Mijn man heeft het de dag ervoor samen met Lune uitgezocht. ‘Een dochtertje’ staat erop, maar mijn man heeft er ‘Twee dochtertjes’ van gemaakt.

“Kleine dochtertjes worden groot. En maken geen knutselwerkjes meer voor je. Terwijl ze je nog wel heel hard nodig hebben: om ze naar hun kamer te rijden, om ze hun Frans te overhoren, om spelletjes mee te spelen, om mee te wandelen, om door voorgelezen te worden, om Netflix mee te kijken, om advies aan te vragen, om advies van te negeren, om verhalen bij kwijt te kunnen en vooral om heel veel liefde van te krijgen. Namens heb heb ik daarom maar een kaartje geschreven en ontbijt gemaakt”

Mijn ogen schieten vol, zo ontroerd ben ik. Bloem en Lune beginnen zich te verontschuldigen dat ze niks voor me hebben, maar maken geen aanstalten om mijn man te helpen. Ik schiet in de lach. Wat een fantastische en lieve man heb ik toch. Én twee geweldige dochters.


******************************

Hoe is ‘Moederdag’ eigenlijk ontstaan?

Ik wist het niet. Daarom heb ik het opgezocht. ‘Moederdag’ is uit de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid en bestaat hier ongeveer sinds 1925.

(…) De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Als meest sprekend symbool van het omgekeerde rolpatroon geldt wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen al lang tevoren op school gemaakte cadeautje en verder een bloemetje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie.

In deze vorm weerspiegelt het feest onmiskenbaar een traditionele opvatting van de moederrol, die echter zowel door de lagere scholen als door de commercie, met name de bloemisterij, levend wordt gehouden. (…)

Bron (en meer over de herkomst van deze dag): website Meertens Instituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.